απόστημα του ήπατος

Όταν λέμε απόστημα ήπατος αναφερόμαστε σε δύο κυρίως τύπους , στα αποστήματα από κοινά πυογόνα μικρόβια και  στα αμοιβαδικά  αποστήματα. Οι δύο  αυτοί τύποι αντιμετωπίζονται διαφορετικά.

 

από κοινά μικρόβια

Η δημιουργία ενός ηπατικού αποστήματος είναι πάντα το αποτέλεσμα της μεταφοράς και εντοπισμένης ανάπτυξης μικροβίων στο ήπαρ, από κάποιο σημείο του σώματος που έχει  ανατομική σχέση ή επικοινωνεί μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και μπορεί να είναι μονήρη ή πολλαπλά. Τα αίτια που μπορεί να προκαλέσουν πυογόνο απόστημα στο ήπαρ είναι:

@ Μετά από οξεία χολαγγειίτιδα  λόγω  μεταφοράς των μικροβίων από τα χοληφόρα μέσα στο ήπαρ.
@  Μέσω του συστήματος της Πυλαίας Φλέβας να γίνει αιματογενής διασπορά. Η Πυλαία φλέβα  συγκεντρώνει το αίμα από όλο το πεπτικό σύστημα (στομάχι, σπλήν, έντερο) και το μεταφέρει στο ήπαρ. Φλεγμονή (μόλυνση) σε οποιοδήποτε τμήμα του πεπτικού σωλήνα (π.χ. σκωληκοειδίτιδα, εκκολπωματίτιδα, κ.λπ.) μπορεί υπό ειδικές συνθήκες να γίνει αιτία δημιουργίας ηπατικού αποστήματος. 
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΥΛΑΙΑΣ ΦΛΕΒΑΣΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΥΛΑΙΑΣ ΦΛΕΒΑΣΣε περιπτώσεις περιτονίτιδας στην οποία υπάρχει ελεύθερο  πύο, ή οργανωμένα αποστήματα μέσα στην κοιλιά, μπορεί να μεταφερθεί η λοίμωξη και στο ήπαρ.
@ Οι τραυματισμοί του ήπατος δημιουργούν περιοχές με νεκρώματα και μειωμένη αιμάτωση στις περιοχές που έχουν τραυματιστεί. Αυτό δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη ενός ηπατικού αποστήματος.   

κλινική εικόνα

Υψηλός πυρετός με ρίγος, έντονη εφίδρωση, ναυτία και έμετο και γενική καταβολή.  Ο πόνος εμφανίζεται συνήθως αργότερα, η  μπορεί να μην εμφανιστεί καθόλου  Σπάνια εμφανίζεται ίκτερος. 

διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται με τις απεικονιστικές εξετάσεις, υπερηχογράφημα και αξονική τομογραφία ενώ με καλλιέργεια του αίματος μπορεί να βρεθεί και το είδος του μικροβίου.

θεραπεία

Ενδοφλέβια αντιβιοτική αγωγή και αμέσως μόλις ο ασθενής σταθεροποιηθεί πρέπει να γίνει παροχέτευση (άδειασμα του υλικού) του αποστήματος. Συνήθως γίνεται με παρακέντηση με την βοήθεια του αξονικού τομογράφου. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό τότε αντιμετωπίζεται χειορυργικά.

   αμοιβαδικά αποστήματα

Η αμοιβάδα η ιστολυτική (Endameba Histolytic) είναι ένα κοινό παράσιτο που βρίσκεται συχνά στο παχύ έντερο των ανθρώπων και δεν προκαλεί συμπτώματα, εκτός εάν τα ζώα ή οι άνθρωποι βρίσκονται σε καταστάσεις έντονου stress.

Οι αμοιβάδες που παρασιτούν στο παχύ έντερο προκαλούν λοίμωξη ( μικρά έλκη στο έντερο  και εικόνα εντερίτιδας) σε ποσοστό περίπου 10%. Στο ήπαρ οι αμοιβάδες φτάνουν μέσω της πυλαίας φλέβας. Το αμοιβαδικό απόστημα του ήπατος είναι συνήθως μονήρες και μεγάλο σε μέγεθος. Κατά την διάνοιξη του παροχετεύεται ένα χαρακτηριστικό υλικό που περιγράφεται στα βιβλία σαν “πάστα αντζούγιας”. 

κλινική εικόνα

Τα συχνότερα συμπτώματα  είναι ο πυρετός με ρίγος,  εφίδρωση και ο πόνος. Οι μισοί ασθενείς αναφέρουν στο πρόσφατο ιστορικό τους διάρροια με πρόσμιξη από βλέννες και αίμα. 

Η μόλυνση (επιλοίμωξη) του αμοιβαδικού αποστήματος με κοινά μικρόβια επιπλέκει την κατάσταση του ασθενή, ενώ σπανιότερα μπορεί να γίνει ρήξη του αποστήματος προς το θώρακα, την περιτοναϊκή κοιλότητα ή το περικάρδιο.

διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται με την ανίχνευση αντιαμοιβαδικών αντισωμάτων στο αίμα, ή την ανίχνευση των παρασίτων σε υλικό από την παρακέντηση του αποστήματος.

θεραπεία

Αρχικά χορηγείται αντιβιοτική θεραπεία και σπανιότερα απαιτείται επεμβατική παρέμβαση (παρακέντηση ή χειρουργική αντιμετώπιση).

 

UA-54622974-1