χολολιθίαση - χολοκυστίτιδα

 

χολολιθίαση & χολοκυστίτιδα.........τι πρέπει να κάνω; 

ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΧΟΛΗΦΟΡΩΝ

 
 Η χοληδόχος κύστη είναι ένας μικρός σάκος στο σχήμα του αχλαδιού που βρίσκεται κάτω από το ήπαρ (συκώτι) και συγκεντρώνει τη χολή. Η χολή είναι ένα κίτρινο υγρό που παράγεται από το ήπαρ, στη συνέχεια μεταφέρεται και συγκεντρώνεται στη χοληδόχο κύστη και από τη χοληδόχο κύστη αδειάζει μέσα  στο δωδεκαδάκτυλο, όπου χρησιμεύει για την πέψη των τροφών.

 

ΧΟΛΟΛΙΘΟΙ

 

 

Η χολολιθίαση είναι ο σχηματισμός σκληρών λίθων (πέτρες) στο εσωτερικό της χοληδόχου κύστης, οι οποίοι αποτελούνται από χολή, άλατα και χοληστερόλη. Το μέγεθός τους ποικίλλει από έναν κόκκο άμμου μέχρι και λίγα εκατοστά. Η διαπίστωση της ύπαρξης χολόλιθων είναι πολύ απλή και γίνεται με τη διενέργεια μιας ανώδυνης και γρήγορης και χαμηλού κόστους ακτινολογικής εξέτασης, του υπερηχογραφήματος, στο ανώτερο τμήμα της κοιλιάς.

 Οι χολόλιθοι μπορεί να υπάρχουν πολύ καιρό στη χοληδόχο κύστη χωρίς να προκαλούν συμπτώματα ή ενοχλήματα. Μπορεί όμως να προκαλέσουν οξεία χολοκυστίτιδα, δηλαδή φλεγμονή της χοληδόχου κύστης, τότε υπάρχει πόνος, πυρετός και τάση για έμετο.  Ακόμα και αν οι χολόλιθοι δεν προκαλούν συμπτώματα πρέπει να αφαιρεθούν μαζί με τη χοληδόχο κύστη γιατί μπορεί να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα.

    

 Θεραπεία

 Η επέμβαση στους περισσότερους ασθενείς μπορεί να  πραγματοποιηθεί με λαπαροσκοπική τεχνική που δεν ταλαιπωρεί τον ασθενή και έχει άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.  Η νοσηλεία του ασθενή συνήθως είναι 24 ώρες και η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες 2 – 3 ημέρες. Το δε κόστος της επέμβασης είναι πλέον χαμηλό.

 

 

 

 

UA-54622974-1